Neus Esmel

Dr. en Ciències de l’infermeria
Directora

La Neus és Infermera i Antropòloga. Té un Màster en Ciències de la Infermeria i és especialista en Teràpies Complementaries. Dr. en Ciències de la Infermeria per la URV, amb l’estudi de la influència de la reflexologia en la qualitat de vida.

  • El meu nom es Neus Esmel Esmel i aquest mes de gener de 2018 he fet 60 anys. Comença una nova etapa que em permet parlar des de la saviesa que donen els anys, les vivències, les experiències i els records. En aquests anys he après moltes coses, les més importants del dia a dia amb els meus fills, el Xavier i l’Eudald, dels qui segueixo aprenent. Ells són un estímul de superació personal diària, al que en els últims anys, si ha afegit el que rebo de les meves nétes. Em sento vital i molt feliç de compartir aquest espai amb vosaltres i crec que els millors anys, encara estan per venir. El meu secret, acariciar-me els peus cada nit.

    Cuidar de les persones va despertar en mi la vocació infermera, una vocació que va néixer impregnada d’una mirada integradora dels cuidatges i d’entendre a la persona com un ésser multidimensional, en el qual ment, emocions i esperit prenen vida i s’expressen a través del cos.

    La necessitat d’interrelacionar aquestes dimensions em va portar a principis dels 80 a interessar-me per les teràpies complementàries. La primera a arribar va ser la reflexologia, em va cridar l’atenció, quan jo de manera intuïtiva tocava els meus peus i sentia que alguna cosa es movia dintre meu. Pocs anys desprès vaig fer el primer curs de reflexologia amb la Dra. Noguera. A la reflexologia, li van seguir les flors de Bach, quan la meva companya Rosa Suarep, infermera, va impartir el seu primer taller. Poc temps després, amb el kinesiòleg Jordi Recio vaig iniciar-me en kinesiologia i el reiki va venir de la mà de la Dolores Pérez, també companya i infermera. Al Centre Guial de Barcelona, vaig aprendre constel·lacions familiars i d’empresa, i fa poc més de 10 anys, la vida em va encaminar cap a la teràpia del so amb els bols tibetans de la mà de la Jacomina. Aquestes modalitats a poc a poc van anar creant el seu espai al meu món, primer a casa, amb els fills, la família, els amics; i any rere any, van abonar, la llavo que va fer créixer la meva identitat d’infermera integrativa, afavorint el desenvolupament d’un mètode propi de treballar la salut i d’ajudar a les persones a millorar la seva qualitat de vida.

    Comprendre i entendre els significats que atorguem a les nostres vivències i experiències, em va portar a cursar antropologia. Més tard, la necessitat de documentar i oferir evidències d’aquestes modalitats, va motivar-me per optar al grau de Doctor. Vaig llegir la meva tesi doctoral sobre la influència de la reflexologia en la qualitat de vida l’octubre del 2016, obtenint la qualificació d’excel·lent Cum Laude.

    M’apassiona investigar, conèixer, buscar respostes, entendre. Aquestes inquietuds, em van portar a finals dels 90 a participar en un primer estudi sobre els efectes de la reflexologia en pacients sotmesos a hemodiàlisi. Amb gran sorpresa de tot l’equip que vàrem participar en la recerca, la vida ens donava un gran impuls l’any 2000, en atorgar-li el premi a la millor comunicació en el 1er Congrés d’infermeria celebrat a Barcelona i organitzat per l’associació d’infermeres de l’Hospital de Sant Pau.

    Aquesta inquietud innata, i la vida, em van portar a viatjar a Cuba, país que integrava en el seu servei de salut les teràpies complementàries. Allí vaig trobar grans mestres de totes aquestes modalitats, amb els quals he compartit molts aprenentatges. A l’Havana, vaig aprofundir en els coneixements de kinesiologia i la teràpia floral amb el Dr. Sastrique i la Dra. Xonia López, i amb les Dres. Agueda i Julia Nancy a l’Institut superior de ciència i tecnologia. A “las Casitas” de l’Institut Finlay, vaig compartir el projecte pioner de tractaments oncològics integratius amb el Dr. Prado i el seu equip. Amb Yanelda vaig aprendre el color i l’olor de les aromes colonials i les propietats curatives dels olis essencials.

    A Santa Clara de la mà de l’Eloida, Boris, Yuri i la Dra. Lucia Alba, vaig seguir ampliant els meus coneixements sobre els usos i aplicacions de la teràpia floral, integrant diferents sistemes com les flors de Califòrnia i les d’Austràlia. Amb la Dra. Lucia, vaig compartir la consulta de neuropsicologia infantil de l’hospital Chiqui Gómez, i al costat del seu equip i del neurofisiòleg, el Dr. Somano, vaig començar a investigar els efectes de la reflexologia i la teràpia floral en nens i nenes amb TDA. Fins aquell moment, jo sempre havia expressat el meu desig de treballar preferentment amb adults, aquesta vivència em va reportar una gran experiència amb el món infantil, alhora que em va descobrir la seva grandesa i va canviar el meu desig inicial. Ser mare i ajudar als meus fills en els estudis, en l’esport, en el seu dia a dia, amb aquestes modalitats, ha estat un altre gran repte que hi va sumar, i que hores d’ara es veu enfortit al compartir-ho amb les meves 3 netes. Avui el treball amb infants, és una part important del meu dia a dia i d’aquest espai que dirigeixo.

    També a Santa Clara al costat de la Dra. Isabel Prado i del endocrí Dr. Cancio, vaig dur a terme les primeres recerques sobre els efectes de les flors de Bach en dones que patien tiroïditis. Important esmentar la gran labor de la farmàcia homeopàtica de Santa Clara i de la seva directora Eloida, preparant sense parar fórmules florals.

    A la ciutat d’Artemisa i de la mà de la psicòloga Margarita González, directora del Centre de Referència de Medicina Natural i Tradicional de l’Hospital Ciro Redondo, vaig aprendre les bases de la Medicina Xina, l’acupuntura, l’homeopatia i l’elaboració dels remeis homeopàtics. Allí vaig investigar sobre els efectes de la reflexologia en el glaucoma ocular i els seus efectes en esportistes d’alt rendiment.

    Aquesta experiència intercultural em va aportar molts coneixements i molta experiència pràctica en les diferents modalitats bioenergètiques, així com un gran aprenentatge en el procés d’integrar la biomedicina i les teràpies complementàries.

    Tant com m’agrada aprendre, m’agrada ensenyar, i encara que els meus companys cubans tenien molta experiència en les diferents modalitats bioenergètiques, la reflexologia era pràcticament la gran desconeguda. Des del primer moment, un dels meus reptes va ser transmetre els meus coneixements de reflexologia, impartint cursos i seminaris a molts professionals de la salut de les diferents ciutats cubanes.

    Durant molts anys, vaig desenvolupar la meva professió d’infermera en els serveis de diferents hospitals i centres de salut, primer a Xàtiva i Terol, després a Barcelona i Tarragona, sempre deixant petits espais de temps per la pràctica de la reflexo, la teràpia floral i la kinesiologia, en una petita consulta privada. Paral·lelament vaig desenvolupar una funció docent, impartint classes d’aquestes matèries en el col·legi d’infermeria de Barcelona, i en diferents universitats de Catalunya i València. L’any 2003, vaig proposar a la direcció de l’Escola d’infermeria de la URV de Tarragona, crear el curs “Especialista universitari en reflexologia podal i teràpies bioenergètiques”, ja que aquesta modalitat era una de les optatives. Vaig formar part de la coordinació del curs i de l’equip docent fins a l’any 2012 en què es va celebrar l’última edició. També he participat en altres formacions de postgrau a Tortosa i a la Facultat de ciències de l’educació. Durant aquest període vàrem organitzar a Tarragona dues Jornades de Teràpia Floral, un Congrés Internacional de teràpies bioenergètiques i la primera Mostra itinerant de Teràpies Naturals.

    A poc a poc va sorgir la necessitat d’incorporar tots aquests coneixements a la meva pràctica diària, atorgant-los un lloc preferent. En un primer moment vaig valorar la possibilitat d’integrar aquestes modalitats terapèutiques dins el servei públic de salut, però sóc molt IMPATIENS, tenia pressa i aquest procés podria ser molt llarg. Un dia, a la tornada d’un dels meus viatges, les paraules del Dr. Bach es van fer molt presents en mi, per recordar-me que la salut, és entre moltes més coses, el resultat de la coherència entre el que volem fer i el que fem. En aquells moments ho vaig tenir clar i vaig decidir emprendre un viatge cap a la medicina integrativa, fent realitat un somni, el de crear un centre multidisciplinari amb una mirada holística integradora.

    D’això fa ja més de 10 anys.

    Gràcies a la vida i a totes aquelles persones que m’han acompanyat en aquesta trajectòria. Algunes d’elles, segueixen amb mi, i formen part d’un gran equip del que em sento molt orgullosa, d’altres han seguit camins paral·lels. A totes elles gràcies per fer possible aquest espai.

    • Diplomada en infermeria, Universitat de Valencia. 1993
    • Llicenciada en Antropologia Social i Cultural. URV, Tarragona. 2010
    • Màster en Ciències de la Infermeria. 2012
    • Doctora en Ciències de la infermeria. 2016 http://www.tesisenred.net/handle/10803/401576
    • Publicacions
    • Exploring the body through reflexology: Physical behaviors observed during application. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27863610
    • Reflexology and polysomnography: Changes in cerebral wave activity induced by reflexology promote N1 and N2 sleep stages. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28779938
    • Valor del exámen por reflexología podálica para la prescripción de la terapia floral de Bach en tirotoxicosis. http://www.sedibac.org/2005/Trabajos%20Cubanos/tirotoxicosis%20y%20reflexo.htm
    • Efectividad de la terapia floral de Bach, atendiendo al diagnostico mediante el empleo de patrones transpersonales, en adultos con tiroiditis crónica y tirotoxicosis.
    • Actualment alumna del Màster de psicopedagogia de la UOC
    • Diplomada en teràpia de les zones reflexes dels peus (TZR) per l’ escola “Hanne Marquartd”. 1994
    • Cursos d’especialització en drenatge, sistema nerviós i aromateràpia en TZR. Escola Hanne Marquartd. 1997-2001
    • Diplomada en Multidisciplines de Teràpies Bioenergètiques, Teràpia floral, kinesiologia i Medicina Xina a l’Habana, Artemisa i Santa Clara (Cuba). 2000 -2004
    • Professora de Teràpies Complementaries Universitat de Manresa. 2001-2003
    • Professora de Teràpies Complementaries Universitat de Vic 2004- 2009
    • Professora Teràpies Complementaries URV, Tarragona des de l’any 2003 fins a l’actualitat

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.